Tjörn 1997, veckotur
Senast uppdaterad den 10 december 2014, 0 kommentarer
Ut arkivet: gamla turberättelser med Malmö kanotklubb
Det regnar medan vi lastar kajakerna i Malmö och det regnar mest hela vägen upp till Rönnäng på Tjörn. Duggregn med en och annan omväxlande störtskur, som till exempel då vi möter Jan Ask i Snapparp.
Vandrarhemmet visar sig ligga ett par kilometer från havet – ett stenkast enligt eget informationsmaterial. Det har slutat regna och kvällshimmeln inger vissa förhoppningar inför morgondagen. Vi promenerar ner till hamnen och tittar ut en bra sjösättningsplats och äter en fullt acceptabel middag i hamnresturangen som liksom andra hamnkrogar i andra kuststäder är överdekorerad med plastkrabbor och gamla fiskenät. Spättan och potatisen har nog naturligt ursprung men husets vin avger en efterhängsen plastdunk-i-källaren-bouquet.
Söndag 29/6. Frukost kl 0800. Med kajakerna i hamnen kl 0900. Färdigpackade och i vattnet kl 1000 vilket för Jan Asks del sker med viss vånda. Väl vetande att hans Seagull Offshore rymmer mer än övriga kajaker har han tagit med fler prylar än vi andra och är fullt följdriktigt den ende som inte får plats med allt.
Vi lämnar Rönnäng i stiltje, uppsprickande molntäcke och fuktig värme och paddlar ut genom pittoreska Klädesholmen och genom Klädesholmens lika pittoreska lukt av inlagd sill. På klipphällarna vid Flatholmens västsida stannar vi för fika och bad medan solen bryter igenom det allt glesare molntäcket. Vidare genom Hjärterösund till lunch- och badpaus strax norr om Kyrkesund.
I strålande solsken landar vi en stund senare vid Björnshuvudet, för att tillbringa eftermiddagen solande, badande och fikande under en klarblå, molnfri himmel. Småningom blir det middag och kvällsbrasa i strandkanten. Kvällen blir kall och fuktig. Tre tält reses – bara Jan och Anita Book väljer att utmana vädrets makter under bar himmel. Dagens etapp blir 22 km.
Efter en regnig och blåsig natt betittar vi till frukosten hur Jan och Anita vrider nattens nederbörd ur sina sovsäckar. Men vi andra är på gott humör och kl 1000 är vi på väg. Dessvärre skall vi precis åt det håll varifrån vinden kommer, ett sammanträffande som luttrade kanotister inte finner ett dugg anmärkningsvärt. Det finns till och med en och annan som anser att detta är själva definitionen på "kurs". Redan under överfarten till Valön har vi den rakt i ansiktet – 10-12 ilskna sekundmeter. Anita har en paddel med stora blad och får slita tungt. Vi smyger fram bakom öarna – Guleskären, Råssö, Skräddaren – för att få lite lä och kommer in i Skåpesund mellan Orust och Tjörn samtidigt som vinden dör och efterlämnar fullständig stiltje.
Lunchar gör vi på Björnholmen söder om Askerön och i Stenungssund kompletterar vi förråden och äter glass. Till kvällen delar vi upp oss - i torkskåpet på Tollenäs vandrarhem torkas det sovsäckar medan Jan Ask, Bengt Bergman och jag paddlar ut till Snöholmarna och slår upp tälten. Det blir turens första riktiga sommarkväll, ljum, solig och vindstilla. En ensam säl simmar fram och tillbaka utanför stranden och tittar bekymrat på oss. Har vi gjort intrång i hans nattkvarter? Jag sover ett par timmar på det solvarma berget. Framåt småtimmarna drar jag mig in i tältet och i gryningen duggregnar det en stund. Trippmätaren stannar på 24 km.
Tisdag morgon. Jan och Anita kommer paddlande från fastlandet och vi frukosterar tillsammans på stranden innan vi ger oss iväg söderut i Hakefjorden. Många av öarna är fågelskyddsområden med landstigningsförbud. Efter en fikapaus på sydspetsen av Hakenäset och en omväg mot Ramsön för att släppa förbi en ilsken regnskur lunchar vi på Lövön (och badar förstås).
Den tilltänkta tältplatsen på Älgöns sydsida får strykas – hela Älgön är naturreservat. Vi fortsätter runt Lammholmen och ner mot Instön på jakt efter nattlogi. Här i Marstrandsarkepilagen möter vi för första gången en mentalitet vi trodde hörde till en annan skärgård. Skyltar med privat område, tillträde förbjudet och ogina, ovänliga markägare som anser att allemansrätten är en inskränkning i deras frihet att stänga andra människor ute. Efter mycket letande hittar vi en avskild vik på Halsholmen söder om Instön och sätter upp tälten i tilltagande regn. Dagen etapp blev 31 km.
Under natten upphör regnet och vi vaknar till strålande sol och högsommarvärme. Vi går Albrektsunds kanal in mot Marstrand. Jan Ask har en begynnande halsinfektion med feber och börjar få svårt att hänga med. Anita öppnar skeppsapoteket och plockar fram en kur penicillin. På ett konditori med hembakt bröd på societetspromenaden i Marstrand beslutar vi att istället för den planerade turen ner längs Hisingen, paddla tillbaka till Rönnäng med en mellanlandning på Åstol.
Efter att ha avlevererat sjuklingen vid bilarna paddlar vi återigen norrut genom Klädesholmen och slår upp tälten på insidan av Hjärterö för en härlig kväll med sol, bad och middag på klippan utanför tälten. Till kojs vid halv elvatiden efter en improviserad planeringskonferens angående disponeringen av återstående dagar. Dygnsdistans 18 km.
Torsdag morgon. Morgondopp och frukost utanför tältet i strålande sol. Dagsutflykt till Skärhamn för fika och ett kort rendez-vous med civilisationen – så gott det nu går med kläder som tillbringat åtskilliga dagar i en kajak till havs. Vidare ut till de yttre skären för bad och lunch. Vi klättrar upp på berget på Hjärterö med milsvid utsikt över bästkusten. En gammal segelskuta ankrar framåt kvällen norr om ön. Jag känner igen T/S Havden och tar en kvällstur med kajaken för att hälsa på systersonen Karl och hans kompisar. Dagens etapp 18 km.
Fredag. Ännu en strålande sommardag. Efter överläggningar och inhämtande av SMHI:s åsikter om dagens väder har vi beslutat att luncha på Hamneskär med fyren Pater Noster längst ut i havsbandet. Från lägerplatsen har vi ca en mils paddling över öppet hav på kurs 200°. Pater Noster är en gammal Heidenstamfyr från 1860-talet, en rödmålad fackverkskonstruktion i gjutjärn - en av de få som finns kvar. Hamneskär kan man bara besöka i lugnt väder - klipporna är runt om hela ön utsatta för vind och vågor. Idag kan vi gå iland för lunch innan vi fortsätter över Marstrandsfjorden in mot Åstol för en fikapaus vid ett kafé i hamnviken. Så återstår bara ett par kilometer tillbaka till Rönnäng och avslutningsmiddag på Ljungdells veranda i solnedgången. Dagens etapp 22 km.
Nere vid sjösättningsrampen på lördagsmorgonen skiljs våra vägar. Bengt, Jan och Anita tar bilen mot Malmö. Jag sätter mig tillrätta i kajaken för att sjövägen tillryggalägga samma sträcka – men det är en annan historia.
Text och bild: Björn Thomasson ©, 1997