Nyhetsarkivet
Nyheter från mars 2006
den 28 mars 2006, 11 kommentarer
I helgen var det teknik- & säkerhetsövning med Malmö Kanotklubb - som omväxling i Malmös äventyrsbad med det klämkäcka namnet Aq-va-kul. En stor träningsbassäng hyrs för två timmar och det är gott om plats för de tjugo deltagarna. Men bäst av allt är att det är saltvatten i bassängen. Sålunda behövs inga näsklämmor för att i vanlig ordning tillbringa halva tiden upp och ner. Nästan som i havet.
Annars var allt som vanligt: teori på klubben och praktik i bassängen, kamraträddningar, ensamräddningar, tömma kajak, balansövningar, låga och höga stöd - och naturligtvis en förfärlig massa roterande av gamla och nya rollare.
Läs hela notisen med kommentarer
den 27 mars 2006, 9 kommentarer
Ett ständigt återkommande diskussionsämne på Utsidans forum är att hämta hem billiga kajaker från Estland. Här är en roligare idé. Flyg till Japan och ta hem en riktigt grönlandskajak i en resväska. Trots extraskott och bultar väger den bara 14 kg!
Läs hela notisen med kommentarer
den 27 mars 2006, 1 kommentarer
Tänk om det hade sett ut så här lite då och då längs stränderna i Öresund! Här här en serie bilder att drömma sig bort ett tag från en regnig måndag med - Santa Cruz och Ralph Johsson.
Läs hela notisen med kommentarer
den 27 mars 2006, 3 kommentarer
Hasse Friedel gör ett nytt försök att få oss att misstro våra sinnen och erfarenheter - den här gången med Newton (sannolikt roterande som ett gyro i sin grav) som tillhygge. Följ debatten på Utsidan och tänk på Finagles fjärde lag (det glömde Hasse): "Once a job is fouled up, anything done to improve it only makes it worse."
Läs hela notisen med kommentarer
den 24 mars 2006, 2 kommentarer
En fransk konstruktör har byggt ett par spännande kajaker i nygamla material. Istället för glasfiber använde han lin – lika starkt, en hel del lättare och biologiskt nedbrytbart. Istället för petrokemiska polymerer (poly- eller vinylester, eller epoxy) hittade han ett sätt att polymerisera stärkelse. Med dessa beståndsdelar byggde han en komposterbar kajak med samma egenskaper som en glasfiber/polyesterkajak, bara lite lättare.
Enligt konstruktören är tekniken klar att användas, men priset är ännu för högt för industriell produktion. Det behövs lite efterfrågan för att produktionen skall komma igång så att priset kan börja sjunka.
Den efterfrågan kommer kanske fortare än vi anar – åsikterna om hur länge jordens oljereserver varar med nuvarande förbrukningstakt går kraftigt isär. Pessimisterna tror att de är slut om ett par år, optimisterna hoppas på 25-30 år. Frågan är politiskt infekterad och de stora intressenterna lägger dimridåer med strategiska och taktiska tillkännagivanden, som har mycket lite med fakta och vetenskap att göra. Det anses osannolikt att det finns några hittills oupptäckta fyndigheter, större än för några månaders förbrukning, kan göras.
Oavsett vem som har rätt känns det angeläget att hitta alternativ på så många områden som möjligt – till exempel linne/stärkelsekajaker. Discovery Channel har en filmsnutt med en kort presentation: http://www.exn.ca/dailyplanet/ (klicka på – Table cloth kayaks)...
Läs hela notisen med kommentarer
den 19 mars 2006, 21 kommentarer
Det blev en ganska kort tur med lite rollande idag, den första efter en efterhängsen, långvarig och irriterande förkylning eller influensa eller vad det nu kan ha varit (det kanske inte är nyttigt att rolla i samma vatten som tusentals övervintrande gäss, änder, viggar och svanar använder för helt andra ändamål!).
För första gången under hela vintern isade det lite i ansiktet vid de korta besöken down below. Enligt DMI bör det ha varit ungefär en halv grad i vattnet. Annars var vädret trivsamt för en vinterpaddling - fyra grader plus, halvklart och lite lagom vind (västligt 5-6 m/s) och i stort sett isfritt längs stranden - men med tanke på att det är vårdagjämning i morgon kunde man kanske ha önskat lite mer...
Läs hela notisen med kommentarer
den 18 mars 2006 (Black Pearl, Sjösättning), 18 kommentarer
Magnus Åströms Black Pearl som jag tidigare skrivit om är färdig och har fått blöta skrovet för första gången. Det blev i klorerat vatten, vilket naturligtvis är en lite gement mot en farkost som trivs bäst i sjögång till havs - men vad gör man inte när vintern envist vägrar ge med sig. Rapport och bild finns på sjösättningssidan och ytterligare kommenterade bilder från bygget och sjösättningen i Magnus fotoalbum.
Läs hela notisen med kommentarer
den 18 mars 2006 (Black Pearl, Sjösättning), 0 kommentarer
Magnus Åström har sjösatt sin Black Pearl - med form ungefär efter ritningen men återförd till sin ursprungliga konstruktionsmetod: ribb och duk. Det innebär att Magnus kajak är en tolkning av min, som är en tolkning av Howard Chapelles tolkning av traditionella östgrönländska kajaker som de såg ut för ungefär hundra år sedan. För att göra bilden ovan (foto: John Wolgers) ännu mera intressant syns i förgrunden Sten E Karlssons SOF (skin-on-frame), inspirerad och byggd direkt efter Chapelles uppmätningsritning i "The Bark Canoes and Skin Boats of North America" . Synd att inte jag också kunde ha varit med - men det kanske blir tillfälle att samla alla tre versionerna vid något symposium eller någon träff någonstans senare i år...
Så här tycker Magnus efter provturen:
"I onsdags var det så dags för bassängtest av min ribb-och-dukversion av Black Pearl, i Eriksdalsbadet här i Stockholm.
Först fick den flyta själv en stund, för att se om duken var tät. De tre lager polyuretanfärg tätade utmärkt, visade det sig till min lättnad!
Det var med en blandning av barnslig förväntan, nervositet och stolthet jag klämde mig ner i sittbrunnen. Jag har valt att sänka fördäcket något jämfört med din ritning, och det märktes nu: den är trång, väldigt trång faktiskt, men i kom jag i alla fall. När mina 194 cm väl är på plats känns det dock riktigt bra.
Visst kändes det lite vingligt i början, men jag hade nog väntat mig att den skulle vara rankare. Och precis som du skriver på din hemsida, så finns ju sekundärstabiliteten där! Efter att ha paddlat runt ett tag kändes jag mig riktigt bekväm. Det var trångt i bassängen så jag kunde inte känna på någon fart, men glidet kändes riktigt bra, och accelerationen är det ju liksom inget att klaga på... Jag har inte vägt den med duk och färg på, men ramen vägde 12 kilo, så färdig bör den ligga på 14-15 kg.
Side sculling var hur bekvämt som helst. Bara att kasta sig ut, och sedan ligga där och slappa med ett brett leende på läpparna!
Och till och med jag, som tidigare inte har rollat just mer än en handfull gånger med Europaddel i plastkajak, rollade dessutom kontrollerat och utan ansträngning!
Bassängtiden tog slut alldeles för fort och jag kände bara att jag ville ha MER! Den är rolig, härlig att rolla, obeskrivligt vacker, och framför allt: jag har byggt den själv! Vad mer kan man begära?
Tack för en fantastisk kajak!"
Magnus egna bilder och kommentarer
Läs hela notisen med kommentarer
den 8 mars 2006, 0 kommentarer
Mitt isfjordsprojekt startade 2005-01-22 och det blev klart 2006-02-16. Det har gått åt c:a 470 timmar inklusive förberedelser som inköp av material och en del verktyg som saknades. Under seglingssäsongen sommaren 2005 låg projektet nere och jag har tagit god tid på mig för detta bygge som för att vara mitt första bygge har gått helt enligt plan. Mycket bra och noggrann ritning och byggbeskrivning. Kajaken blev dock betydligt dyrare än beräknat. Största kostnaderna låg i cederträ och epoxi. Totalt blev det drygt 10.000 SEK inkl. allt arbetsmaterial. Kajaken är utrustad med fällbar skädda, två skott och en vattentät ribbad förvaringstub under fördäcket som en extra "feature".
Det ska bli spännande att få ta en första premiärtur när isen går upp. Fram till dess tränas kamraträddningar och annat i bassäng med målet att försöka klara en eskimåsväng innan sommaren.
(Mer bilder på Roberts sajt - där hela bygget går att följa)
Läs hela notisen med kommentarer