Nyhetsarkivet
Nyheter från juli 2006
den 31 juli 2006 (kurs, Petruskajak), 0 kommentarer
Dags för en ny teknikkurs med Petrus Kajak i Tranås – även den här gången en heldag med grundlig genomgång av paddeltagen. Vi börjar med en teoridel och fortsätter ute i Sommen med praktisk instruktion och träning. Fokus kommer att ligga på kajakmanövrering, att få kajaken att göra vad du vill, när du vill och hur du vill i de förhållanden du väljer att paddla i – på paddeltagen som den förenande länken mellan paddelbladen och kajakskrovet. Något pratar vi säkerhet och räddning också, för att följa upp Teknik- och säkerhetsdagen i våras.
Pris 500:- om du har egen kajak, 600:- inklusive kajakhyra. Programmet är som följer: start kl 10, ca 1,5 timme teori, lunchpaus, plus tre timmars praktiska övningar ute i Sommen. I avgiften ingår lunch, fika på förmiddagen och någon liten förfriskning under eftermiddagen. Max antal deltagare: 20. Det finns just nu några platser kvar - anmälan till Petrus.
Rakt-fram-paddling
Rakt-fram-paddling är lätt att lära med svårt att bemästra – att utveckla ett perfekt rakt-fram-tag är en livsuppgift. Under en paddeldag kan det bli uppåt 25000-30000 paddeltag – viktigt att det blir rätt, både för att få valuta för instoppad energi och för att minska skaderisken. Alla bör ha en bra avslappnad långtursteknik som håller för heldagar och en kraftfull, snabb spurtteknik för att fånga surf eller för nödlägen.
Svänga
Vi går igenom sveptag, akterroder, gir med lågt stöd, kontring och kantning, och diskuterar hur de olika tagen påverkar kajaken och i vilka förhållanden de fungerar bäst.
Kantning och lutning
Lär dig kanta och luta din kajak. Kantning innebär att du lutar kajaken men håller överkroppen vertikal. Kantning är användbart för att hålla kursen, gira, hindra att kajaken lovar i sidvind och i många praktiska sammanhang som strömmande vatten. Klarar du inte att kanta kajaken kanske du inte heller klarar det när en våg gör det åt dig.
Sidoförflyttning
Efter kursen kan du sidoförflytta din kajak med vrickning eller med drag – mycket bra att kunna om man till exempel skall hjälpa en kompis som kapsejsat
Stödtag
Stödtagen är viktiga, både i krävande förhållanden eller nödsituationer och för att öka självförtroendet, för att underlätta experimenterande med paddelteknik och för att minska risken för ofrivilliga simturer. Även nybörjare bör tidigt lära sig ett pålitligt lågt stöd och snabbt utvidga repertoaren till att omfatta höga stöd (på båda sidorna!). Att kunna kapsejsa till 90 grader, hänga kvar på ett högt stöd och sedan dra sig upp innebär att risken för en riktig kapsejsning blir mycket liten.
Eskimåsväng
För de flesta är ofrivillig kapsejsning den största orosmomentet med paddling – och som ofta sätter stopp för utflykter utanför komfortzonen. För den som kan rolla är inte kapsejsning längre ett orosmoment – tvärtom, det blir en av de roligaste aspekterna av paddlingen. Vattnet, oavsett vind, vågor eller temperatur, blir en vän. Det är inte svårt att lära sig rolla. Till havs är en välfungerande roll en säkerhet för dig själv och kan innebära att du slipper gå ur kajaken vid en kapsejsning - och att du inte behöver tvinga dina paddelkompisar till en kamraträddning och en kajaktömning, som i grov sjögång inte är helt utan risker. En trevlig bieffekt är att den träning som behövs för att lära sig rolla innebär att du blir så duktig på att hantera din kajak att risken för ofrivilliga kapsejsningar minskar rejält. Den huvudsakliga rollinstruktionen hade vi i samband med säkerhetskursen i våras i Tranås badhus, men vi hinner förhoppningsvis träna lite nu också.
Hårdväderspaddling
Sannolikheten att vi får tillfälle att träna paddling i grov sjö i Sommen är relativt liten, men vi går igenom grunderna i alla fall.
Läs hela notisen med kommentarer
den 30 juli 2006, 0 kommentarer
Peter S. Jørgensen i Danmark sjösatte för ett tag sedan en Norton, har paddlat ungefär en månad nu och håller enligt uppgift på att vänja sig vid den relativt låga initialstabiliteten.
Läs hela notisen med kommentarer
den 30 juli 2006, 0 kommentarer
Mycket snygg Hunter byggd av Ulla och Thomas Raun-Petersen i Danmark
Läs hela notisen med kommentarer
den 30 juli 2006 (Grönlandskajak, Historia), 2 kommentarer
Tydligen finns en mycket gammal kajak magasinerad på vinden på Historiska Museet i Lund. Magnus Åström hittade den efter tips - tittade och fotograferade. Den tycks inte finnas upptagen i någon av de kända redovisningarna av europeiska museikajaker - varken John Brand, Harvey Golden eller Martin Nissen nämner den. Bilder finns på Magnus internetalbum och lite mer information på hans inlägg på Qajausa.
Harvey Golden anser efter att ha studerat bilderna att kajaken är minst 300 år gammal och liksom den Wrangelska kajaken är den i exceptionellt gott skick.
Läs hela notisen med kommentarer
den 30 juli 2006, 0 kommentarer
Ett lager kolfiberväv på sargen...
Det här bygget för med sig en helt annan vokabulär än jag är van vid. Roderlucka??? Utsågad med en hålsåg för att bli rund och snygg och för att ge marginal för ordentligt med epoxi runt det oskyddade träet.
A layer of carbon fibre on the rim...
...and what will become a deck plate over the rudder housing.
Läs hela notisen med kommentarer
den 29 juli 2006, 0 kommentarer
Sittbrunnssargen - ex kolfiber - avlyft (vilket inte var helt lätt, plastfolie och släppmedel till trots!) och grovslipad. Fanérkanten runt sargen har fått en hålkälsspackling som förstärkning innan sargen limmas på plats. Sist skall det på ett lager kolfiberväv för att styva upp lite, men mest som snobbfinish.
The rim sanded in preparation for a finishing layer of carbone fibre cloth - to stiffen the structure, but primarily as a visual touch.
Läs hela notisen med kommentarer
den 29 juli 2006 (Grönlandskajak), 5 kommentarer
Magnus Åström sjösatte tidigare i sommar en fantastiskt snygg SOF (Skin-On-Frame) och har nu lagt ut bilder på bygget. Titta och njut!
Läs hela notisen med kommentarer
den 28 juli 2006, 0 kommentarer
Det har stått stilla ett tag på byggfronten, men ikväll blev det tid att göra ett litet ryck.
På sittbrunnssargen ligger det nu 8 lager glasfiberväv, noga utmanglade med hjälp av en metallroller. I morgon skall jag grovslipa och lägga ett snobblager kolfiber. Ovanpå kolfibern ytterligare ett lager glasfiber som slipskikt så att jag inte slipar sönder den granna kolfiberstrukturen i slutfinishen.
Det som ser ut som ett ovanligt trist stearinljus är formen för roderhuset - hopsatt av två dimensioner avloppsrör. Fortsättningen blir att tejpa ett par lager transparent packtejp runt, som distans och släppfilm. Därefter bakar jag på med ett antal lager glasfiber i polyester. Den del där skäddan går in gjuter jag separat, liksom infästningarna för slangarna till roderlinorna - annars skulle roderhuset inte gå att ta loss från formen. Wish me luck!
Not much progress the latest two weeks - first due to an extended paddling trip on the west coast, than accumulated work to catch up - but yesterday I finished the build-up of fibreglass (8 layers) on the rim. Sanding and a finishing layer of carbon fibre comes next.
The object in thelower pic, looking like a drab candle, is actually a mold for the rudder housing, and is fabricated out of a couple of PVC water pipes in different sizes. This will be covered in plastic tape and release wax and then built in fibreglass/polyester.
Läs hela notisen med kommentarer
den 28 juli 2006, 14 kommentarer
Senaste veckan har det hänt ett par saker med kajakbygget.
1: Det är nu helt klart att jag inte hinner få kajaken klar till Dalslands Maraton, än mindre hinna paddla in mig på den, och jag slår därför av lite på takten. Planeringen är nu att jag skall hinna paddla in mig under hösten och förhoppningsvis känna mig tillräckligt trygg i den till våren för att paddla ett antal motionstävlingar under nästa säsong.
2. När jag gått och tittat på skrov och däck efterhand som det vuxit fram har ett par funderingar trängt sig på. De skissade flytplanen i aktern måste bort. Akterskeppet ligger så lågt i vattnet att flytplanen sannolikt hade släpat i vattnet hela tiden i fart och därmed skapat onödig friktion. Bort alltså. Då faller också lite av vitsen med det skissade rodersystemet och ett annan idé börjar istället kännas relevant.
Läs hela notisen med kommentarer
den 27 juli 2006 (väder), 7 kommentarer
Vilken sommar vi har fått! Fortfarande klockan kvart över tio på kvällen är det drygt 30 grader varmt i arbetsrummet, trots solskyddsgardiner och vidöppna fönster runt om i villan. Under större delen av eftermiddagen pendlade termometern mellan 32 och 33 grader och den obefintliga vinden lyckades inte åstadkomma någon luftväxling att tala om. Luftfuktigheten är drygt 60% och barometern har hela dagen stått stadigt på 1012 mb. Lite si och så med både arbetslust och effektivitet under sådana förhållanden. Sover gör man bäst ute i trädgården där temperaturen sjunker till omkring 20 grader under natten.
Desto trevligare är det att paddla - framför allt att hänga under kajaken och svalka sig i Sundets 23-gradiga vatten, ju oftare desto bättre. Som Dubside så riktigt påpekar: "att slå runt är själva essensen av paddlingen".
Läs hela notisen med kommentarer
den 27 juli 2006, 7 kommentarer
Om någon råkade lägga märke till att det i veckotursrapporten fanns några bilder tagna från kajaken, så kan meddelas att anledningen är att en vattentät kamera numera ingår i packningen. Olympus 720, som drabbats av leveransförseningar under hela våren dök upp ett par veckor innan turen.
Läs hela notisen med kommentarer
den 27 juli 2006 (paddling, veckotur), 2 kommentarer
Lördag 15/7: Start Bovallsstrand vid halvfemsnåret efter det sedvanliga trafikkaoset på E6:an och sträckpaddling utan paus förbi Lilla Hamburgö, genom Gluppöbassängen och till Norra Dyngön utanför Fjällbacka för nattlogi – ca 17 km i 7-8 m/s väst och måttlig sjö.
Läs hela notisen med kommentarer
den 25 juli 2006, 3 kommentarer
Tillbaka från semester och i brevlådan ligger ”Greenland Rolling with Dubside” - den första av Dubsides två rollfilmer. I den visar och berättar Dubside om olika rollar, teoretiskt och praktiskt. En av hans käpphästar är att det går att göra så gott som alla rollar i vilken kajak som helst. Han bevisar sin tes genom att rolla meterbreda sit-on-tops, två- och tremannakajaker mm.
Filmen är mycket pedagogisk och så bra filmad att det känns som en väg öppnar sig till även de mera akrobatiska rollarna. Hur det är i praktiken får visa sig när jag hinner ut och prova. Nu väntar jag ivrigt på volym två...
Läs hela notisen med kommentarer
den 24 juli 2006, 0 kommentarer
Lukas Hedin i Östersund har sjösatt sin nybyggda Hunter. Läs mer på sjösättningssidan...
Läs hela notisen med kommentarer
den 24 juli 2006, 0 kommentarer
Från Lucas Hedin i Östersund kom en byggrapport och några bilder:
Jag började bygget i augusti 2005 med att såga granribbor på egen såg i Undersåker, lät dem sedan torka fram till oktober tills jag skulle börja bygget som jag gjorde som projektarbete för skolan, årskurs tre på gymnasiet. Antingen valde pappa en för kvistig gran eller så lät jag ribborna torka för länge innan byggstart för de har varit kluriga att handskas med.
Förutom det så har det mesta gått bra med så bra råd jag har fått av Björn. Så den 9 Juli när den sista fernissan härdat klart var det dags för en tur på Helgesjön, strax norr om Undersåker.
Den var mycket kursstabil för att sakna roder eller skädda, snabbaccelerad för att väga drygt 18kg var den också. Dock gick den väldigt lågt i vattnet tyckte jag, speciellt med passagerare, lillasyster på bilden.
Tack för all inspiration"
Lukas Hedin
Östersund.
Läs hela notisen med kommentarer
den 11 juli 2006, 11 kommentarer
Inte mycket hunnet idag - nu handlar det mest om att avsluta diverse jobb innan semester, skicka alla ritningar och instruktionshäften som är beställda de senaste dagarna och att planera för en veckotur i Bohuslän (vecka 29). Men däcket är på plats igen och en ring av uretanskum är ditlimmad (termolim) för att fungera som form för sittbrunnssargen i glas- och kolfiber.
Not much time for kayak building now. I have a few assigments to finish, some kayak plans to send and preparations for a paddling week on the west coast. But at least the deck is back in place and I have prepared a foam mold for the cockpit rim in glass and carbon fibre.
Läs hela notisen med kommentarer
den 10 juli 2006, 0 kommentarer
Momenten som förestår nu är inte alls lika visuellt spännande som när skrovet och däcket tar form. Sedan förra rapporten har däcket fått ett lager glasfiber/epoxi ch detta har slipats och väntar på nästa epoxistrykning. Undersidan av däcket är slipat och skall få ett lager väv och epoxi i kväll. Jag har också laminerat fast en tunn fanérremsa som form för sittbrunnssargen - som sedan skall gjutas av glas- och kolfiber på en form av uretanskum. Det är också dags att börja pillra med roderlösningen - ett pussel av kolfiberlamineringar med intrikata former...
Uppdatering lite senare: Däckets undersida med ett lager väv och epoxi - samtidigt laminerade jag en "däcksbalk" i kolfiber framför sittbrunnen, för att styva upp fördäcket.
The building pace will appear to slow down a bit now - the steps ahead are not as visually spectacular as stripping the hull and deck. The deck has received a layer of fibreglass and epoxi. This has been sanded in preparation for the next coat of epoxy. A thin strip of veneer around the cockpit hole will act as a support for the rim structure in carbone fibre/epoxy during construction.
A little later: Cloth on the underside of the deck and a carbone fibre "deck beam" to stiffen the foredeck.
Läs hela notisen med kommentarer
den 9 juli 2006, 2 kommentarer
En konsert med Freddie Wadling på Majas-Vid-Havet blir en intensiv upplevelse: taffligt ljud, trist lokal (ett enkelt bygge omgärdat av blå presenningar och känsla av lastbilsflak), då och då en raggarbil (Wheels and Wings) som mullrar förbi utanför presenningväggarna, Freddie själv sittande på en stol på scenen av lastpallar med en pärm med sångtexter i knäet och mikrofonen nervinklad så att han inte behöver titta upp på publiken mer än då och då - och så denna märkligt drabbande syntes av inlevelse och uttryck, kompgruppen i tätt och precist samspel, steglöst växlande mellan tyngd och tryck och skir klangväv - och däremellan Freddie som obehindrat rör sig vokalt från rockigt ös till känsliga ballader, och fyller allt med innehåll och känsla. En stor musikupplevelse.
En annan dag på Vendelsö en bit söder om Onsalahalvön - en ö med varierande och spännande natur, inom bekvämt paddelavstånd från till exempel Bua, Frillesås eller Åsa.
Läs hela notisen med kommentarer
den 6 juli 2006, 3 kommentarer
Däcket färdigslipat, har fått ett första skikt epoxi och väntar nu på glasfiberväv. Samtidigt en första glimt av hur kajaken kommer att se - lackat däck i ren gran mot ett mattsvart skrov. Men nu blir det semester ett par dagar från både dator och verkstad - Kattegatt väntar...
The deck is faired, filled, with a first coat of epoxy curing and waiting for the fibre glass cloth. But first, a couple of days away from workshop and computer - the sea is waiting...
Läs hela notisen med kommentarer
den 6 juli 2006, 0 kommentarer
Min inkommande mail fungerar inte idag. Av någon anledning har Yahoo (MAILER-DAEMON@yahoo.se) fått för sig att mailbomba mig med meddelandet att ett mail jag skickade igår inte gick att leverera. Detta meddelande väller in på min mailserver i tiotusental och blockerar all trafik. Mängden är så stor att min hårddisk (6 lediga gigabyte på den partition där mailprogrammet ligger) inte räcker för att ladda ner skräpet på servern. Jag vet ännu inte om det är en server hos Yahoo som hängt upp sig eller om det är ett programfel någonstans på vägen eller någon form av virus-, trojan-, eller spamaktivitet som är orsaken. Men oavsett vilket innebär det med stor sannolikhet att mail som skickades till mig igår kväll efter kl 22 inte har kommit fram. Förhoppningsvis löser det sig under dagen.
Uppdatering kl 1200. Problemet löst. Det var tydligen någon virussnutt eller annat i ett av spammailen som orsakade en loop i programvaran, och därmed försökte ladda ner samma mail gång på gång. Därför har sannolikt inga mail gått förlorade heller.
Läs hela notisen med kommentarer
den 5 juli 2006, 0 kommentarer
Idag blev det en timmes rollektion i Sundet utanför Malmö idag, och adepten fixade snygga grönländska standardrollar efter en liten stund - säkert på "rätt" håll och ett par gånger på "fel" håll. Handroll var inte långt borta med det tarvar lite mer träning innan den sitter.
Eftermiddagen gick till att pillra bort klammer och slipa däcket (vilket gick ganska lätt, bortsett från att jag strulade med en olämpligt placerad ribbskarv vid sidan av sittbrunnen) - även däcksmallarna tycks stämma bra. Den vanliga gången: vinkelslip med grovt fiberskiva för att rensa ytan från lim och få bort kantigheten på ribborna, bandslip för att ta bort slipmärkena efter vinkelslipen, och långbräda för att jämna ytan. Klammerhålen och ett par småskador i träet efter klammerborttagningen spacklades med epoxi och slipdamm (syns som mörkare fläckar på bilden)
Den blivande däckslinjen runt sittbrunnen - mycket låg bakom sittbrunnen (16 cm), lite högre framför (25 cm - fortfarande lågt efter gängse branchstandard - men som jag nämnt tidigare är jag väl inkörd på grönländskt knäarbete även när jag paddlar fort (nåja!) i motionstävlingar och liknande - när jag släpper ritningen officiellt kommer det att finnas ett högre däcksalternativ för dem som vill paddla ännu fortare).
The morning was used on greenland roll instruction at sea - and the pupil did well, rolled up best side after a very short time, and on the off side after a little longer. Even handroll was tried, and was rather close but not quite. Yet.
Sanded the deck after lunch: angle grinder to clean the surface, belt sander to remove scratches from the grinder and longboard to fair the lines. After that I filled the holes after the staples with epoxy-sanding dust (visible as darker spots in the photo). Tomorrow a short pass with the longboard will remove the surplus epoxy and further improve the fairness prior to applying a first coat of epoxy.
Läs hela notisen med kommentarer
den 4 juli 2006, 10 kommentarer
Tejpade reling och spantmallar, skruvade fast den gamla och flera gånger använda sittbrunnsmallen (i spant sju och en tillfällig stötta mot spant sex) och ribbade däcket.
Däcket ribbat. Enkla linjer innebär snabbt jobb, utom lite strul runt sittbrunnen. Med lite vana och en mycket välslipad och brynt slöjdkniv, kan mycket tid sparas på att skära ut formen på ribbändarna - ingen slipning eller hyvling behövs.
Som väntat uppstod en del problem vid sidan av sittbrunnen, där ribborna måste vridas mycket kraftigt mellan spant sex och åtta. jag valde intuitivt att lägga en skarv där (med tanke på att sittbrunnen är nästan lika bred som kajaken), men det hade nog blivit bättre med den sektionen fri från skarvar. Nåja, det går att lösa med lite epoxispackel.
With tape on sheer and molds, I stripped the deck. Quick work with nice, easy curves - except at the cockpit where the strips must be twisted severly between station six and eight. I scarfed the strip here, but should probably have avoided that. Thank god for thickened epoxy!
Läs hela notisen med kommentarer
den 4 juli 2006, 2 kommentarer
En liten delrapport medan slipdammet lägger sig i källaren. I morse skar jag rent relingarna från glasfiber, upptäckte att spantmallarna satt ganska väl fast i skrovet, trots maskeringstejpen som limskydd och fattade ett raskt beslut att bygga däcket direkt.
Normalt föredrar jag att ytbehandla insidan av skrovet först, men den här metoden fungerar också bra och rekommenderas i flera andra byggbeskrivningar. Fördelen är att mallarna inte behöver flyttas och sättas tillbaka och därmed kanske mindre risk för fel - nackdelen att det tar längre tid innan insidan kan ytbehandlas och därmed större risk för formförändringar i skrovet.
På bilden ligger ett par ribbor över mallarna för att kolla däckslinjen - fortfarande stämmer mallarna bra.
Jag ersatte också som vanligt sågbockarna med ett par påskruvade ben för att få bättre arbetshöjd för däcksjobbet.
En smalare förstäv har jag aldrig byggt!
Apropå diskussionen om bredd häromdagen - limflaskan får hjälpa till att synliggöra det visuella intrycket av ringa bredd där kameran inte riktigt på egen hand går att lita på.
This morning I turned the hull and discovererd that the molds was attached to the strips in spite of the masking tape. Therefore I decided to proceed with the deck without laminating the inside of the hull first, which I normally prefer. There are pros and cons with both approaches: with this I do not have to remove and reattach the molds and thereby reducing the risk for mistakes, but on the other hand the hull is assymetric longer and therefore subject to form changes if the weather changes.
As usual I replace the saw horses with screwed-on legs to lower the strongback to get a more comfortable height for deck work. This is by far the narrowest stem I have built.
A glue bottle serve to illustrate the minimal beam of the kayak.
Läs hela notisen med kommentarer
den 3 juli 2006, 2 kommentarer
Snabb avslipning av epoxilagret, sedan väv. Väven är den vanliga, 163 grams tvillvävd från BeHåPe (som har semesterstängt en månad nu). De vassa stävarna innebär att jag inte ens försökte lägga väven omlott där - de får hanteras separat med diagonalklippt väv och tejp för att hålla den på plats.
Därefter epoxi på väven. Lamineringsepoxin är opigmenterad för att lättare kunna avgöra när väven är helt utvätt. Mitt sätt är att hälla en sträng epoxi längs kölen och dra ut den mot slagen med en gummiskrapa, utan att i detta skedet röra väven. Därefter får epoxin vila 5 minuter så att väven förankras mot skrovet innan jag börjar dra ut epoxin med lite mer kraft. Gummiskrapan använder jag sedan ganska hårt för att mekaniskt arbeta in epoxin i glasfiberknippena (varje glasfibertråd består av ca 400 tunna filament, och alla skall gjutas in i epoxi för full styrka), och arbetar hela tiden från kölen midskepps framåt-neråt resp bakåt-neråt för att undvika veck i väven. På friborden applicerar jag epoxi med en pensel och drar ut den med gummiskrapan. Och så ny väntan...
Nu under sommaren när värmen innebär högre avdunstningstakt för epoxin och därmed större koncentrationer i luften är ventilationen viktigare än någonsin. I ett av källarfönstren sitter därför en lagårdsfläkt med kapacitet för åtminstone frisk bris.
After a quick sanding of the epoxy, the cloth goes on (163 grams twill). The epoxy used for wetting out the cloth is not pigmented. I usually pour a string of epoxy along the keel, pull it out carefully without touching the cloth and wait until the cloth is anchored against the hull (5 minutes). Then I use a rubber squegee to work the epoxy into the fibre glass, applying new epoxy with a brush as I move on over the hull.
Läs hela notisen med kommentarer
den 2 juli 2006, 3 kommentarer
Slipade färdigt med långbrädan på förmiddagen och strök ett lager pigmenterad epoxi nu på kvällen. Pigmentet är vanlig oxidsvart, som fungerar ganska bra. Tillräckligt färgstark för att det skall räcka med lite pigment (ungefär en tesked till 1,5 dl epoxi) och därmed blir inte epoxin så tjock och svårstruken som med en del andra pigment jag provat.
Appliceringsmetod är pensel följt av lite aggressivt jobb med gummiskrapa, och målet är ett så tunt lager som möjligt. Epoxin skall bara mätta den yttersta tiondels millimetern av träet - ju mindre dess bättre. Utan detta skikt blir det svårt att mätta väven utan att samtidigt få in onödigt mycket epoxi i träet, med högre vikt och sämre slitstyrka som följd (trä mättat med epoxi blir hårdare och sprödare och tappar seghet).
Idén med att pigmentera ända ner i grundlagret är naturligtvis att minska risken för ljusa trä synligt i repor och småskador. Det går bra att laminera väven ändå - det syns lika tydligt mot den svarta basen som mot rent trä när väven är helt utvätt med epoxi. Dessutom är det lättare att se ojämnheter i en enfärgad yta, när inte ådringen i träet förvillar.
Finished the longboard sanding before lunch and coated the surface with pigmented epoxy tonight. The pigment is ordinary oxide black from an artist shop. Works well with a relatively small amount of pigment and therefore without changing the viscosity of the epoxy too much.
My preferred method of application is brush followed by hard work with a rubber squegee, aiming for a minimal amount of epoxy. Some building manuals do not recommend this first epoxy layer, but without it I find a it hard to wet out the cloth without excessive amounts of epoxy penetrating the wood, resulting in a heavier and slightly more brittle hull.
The reason for the color down in the foundation coat is of course to minimize the risk of white wood showing in scratches and dings. The color does not affect the laminating process - it is as easy to see when the cloth is wetted out properly against the black undercoat as it is on bare wood. It is even easier to spot unevenness on a monochrome surface than on wood pattern.
Läs hela notisen med kommentarer
den 1 juli 2006, 0 kommentarer
Erik Frantzen är flitig i snickarboden - hans tredje träkanot, en Kavat gick i sjön för ett par veckor sedan. Mer om Eriks byggen på sjösättningssidan...
Läs hela notisen med kommentarer
den 1 juli 2006, 0 kommentarer
Erik Frantzen i Nakskov Danmark, har sjösatt en ny Kavat och därmed utökat flottan av träbyggen med 50% (de andra på bilden är en Smart och en Caribou).
"Hej Björn!
Havde det ikke været for din bog "KANOTBOKEN", var jeg aldrig kommet i gang med at bygge kano og kajakker.
Det har været med til at berige mit liv som pensionist. (Om end familielivet betyder mere.) Om det er det at ro, eller det at bygge, der giver mig mest værdi er svært at sige, men tilsammen er det noget særligt.
Jeg har den 10. 06.06 søsat en KAVAT.
Da der gik for lang tid mellem glasering af yder og inderside af dæk, trak dækket sig så meget sammen, at kajakken er blevet 17 mm. smallere end tegningen, nemlig 55,3 cm.
Kajakken er bygget af gran, vejer 16 kg. alt inkl., med fast finne, fodspark låst med vridere, lugerne fastholdt med én elastik, ideen til cockpittets flange er taget fra www.kajakki.net, lændestøtte fremstillet af lister og til din fortjeneste Björn, en kajak med en smuk form og en fin retningsstabilitet".
Hilsen
Erik Frantzen
Nakskov DK
Läs hela notisen med kommentarer
den 1 juli 2006, 0 kommentarer
Helgen handlar mest om att vara barnvakt, men en stund då och då kan man alltid stjäla sig till. Grovslipning med bandslip och ett par ytterstävbitar som skall slipas till rätt form när epoxin härdat. Jag fäster dem med 5 mm rundstav borrad genom stävämnet och in i innerstäven. Några tag med långbrädan avslöjar att det blir ett ganska enkelt och snabbt jobb att få fason på skrovet. Dels verkar spantmallarna vara ovanligt exakta den här gången och dels kommer skrovet utvändigt att behandlas med epoxi/grafitpulver - vilket innebär att jag inte behöver en snygg träyta, utan kan sluta slipa när det har rätt form.
Glasfiberväven kommer att lamineras med pigmenterad epoxi och direkt därefter bredspacklar jag väven med epoxi och ett extremt lätt och lättslipat fyllnadspulver (West Microlight). På det viset får jag snabbt en slät yta med mindre vikt än den traditionella epoxiuppbyggnaden. Det fungerar dock bara om man planerar att måla skrovet - Microlight är blekt rosa i kulören!
Mostly babysitting this weekend, but a couple of hours will be spent in the workshop - today with the belt sander, the first fairing step. Outer stems are also glued in place with a couple of wooden dowels through the outer and inner stem, ready to be faired into the hull when the epoxy has cured. A couple of minutes longboarding, revealed that the final fairing may be a quick and easy tast. The molds seem to have been very accurate and I will treat the hull with an epoxy/graphite-mix - meaning that I can stop when the hull is fair with no need for a beautiful wooden surface.
I will laminate the cloth with pigmented epoxy to get the color deep in the finish, filling the fibre glass structure with epoxy mixed with West Microlight and black pigment as a fairing compound - a quick and efficient way to create a good foundation för the finishing layer.
Läs hela notisen med kommentarer