Nyhetsarkivet
Nyheter från september 2006
den 24 september 2006 (paddling), 1 kommentarer
Återigen en högsommardag, dagen efter höstdagjämningen. Enligt SMHI har hösten (dygnsgenomsnitt under tio grader) bara hunnit leta sig ner till mellersta Norrland istället för att som vanligt vid den här tiden på året ha hunnit ner till norra Småland - sådär en 70-80 mil på efterkälken.
Läs hela notisen med kommentarer
den 22 september 2006, 4 kommentarer
(Klicka på bilden för att se den i stort format)
Det gäller att ta vara på sådana här bonusdagar med högsommarväder. Det har blivit korta små utflykter i Lommabukten mest varje dag den här veckan - oftast framåt kvällen när dagen jobb är avklarat. En timme med lite paddling och mycket rollande. Ikväll lockade solnedgången fram kameran.
På programmet står just nu rollar med korsade händer (videosnutt på qajaqusa), paddeln bakom nacken (videosnutt på Walden Kayaks) och norsaq-roll med uppgång framåt (videosnutt på Qajaqusa). Alla tre lyckas då och då men det tar tid att komma över krönet så att de känns pålitliga...
På årets upplaga av SSTIKS videofilmade Andrew Elizaga en som verkligen har kommit över krönet - Dubside. En hel del riktigt spektakulär kajakakrobatik (28 minuter strömmande video).
Är det inte en tillräcklig adrenalinkick, finns ju andra sätt att använda sin kajak...
Läs hela notisen med kommentarer
den 18 september 2006, 0 kommentarer
Torbjörn Perssons eleganta lucklösning sitter på en Kavat som sjösattes i början av sommaren. På sjösättningssidan presenterar Torbjörn resten av kajaken. Läs mer...
Läs hela notisen med kommentarer
den 18 september 2006, 0 kommentarer
"Hej Björn!
Tänk att hela sommaren nästan ska behöva passera innan man får i väg några bilder på sin skapelse. Hur som helst, bättre sent än aldrig. Sjösättningen ägde rum sent på kvällen den 19/6, ett oförglömligt ögonblick för mig då det var första gången jag satt i en kajak som befann sig i sitt rätta element. Det blev endast en kort tur några meter ut från land då kvällen var sen och jag dessutom saknade flytväst.
Under sommaren har många timmar tillbringats i kajaken och jag upphör aldrig att förvånas hur lätt manövrerad den är. Kajaken är utrustad med reglerbar skädda vilket jag är glad att jag valde, kurstabil i "hårt väder" (bor i inlandet men det kan blåsa upp ganska rejält) och otroligt lätt att vända då man drar in skäddan helt.
Som sagt ingen som helst erfarenhet från andra kajaker men kan varmt rekommendera Kavat som ett första val om man ska bygga själv och en bra kajak att finna sig tillrätta i om man är nybörjare. Att lära sig paddla utan att behöva kämpa för att hålla sig på rätt köl, då är Kavat rätt kajak.
Många tack till dig Björn för dina snabba svar på mina funderingar i början av bygget// Torbjörn"
Läs hela notisen med kommentarer
den 18 september 2006, 0 kommentarer
Återigen ett nytt sätt att hantera däckluckor i trä - den här gången från Torbjörn Persson, som hittat på ett annorlunda och elegant sätt att täta och låsa luckorna på sin Kavat.
Läs hela notisen med kommentarer
den 18 september 2006, 13 kommentarer
Det har gått lite trögt här senaste veckan. Jag fick en ny dator levererad för några dagar sedan och har varit fullt upptagen med att konfigurera alla de program jag dagligen använder och, inte minst, dessa behändiga småapplikationer som efterhand blir en omistlig del av effektivt arbete. Det dyker hela tiden upp situationer när den nya datorn inte bär sig åt som förväntat, och efter en stunds irritation kommer slår det mig: javisst ja, den där lilla pluginen till programmet som jag hade i gamla datorn och som neutraliserade något frustrerande Adobe- eller Microsoftbeteende - eller får mig att leta efter någon väl gömd inställning som jag hittat för åratal sedan och därefter glömt bort.
Dell fick förtroendet och har snabbt och korrekt levererat systemet till ett riktigt bra pris - men har också passat på att stoppa in testversioner av en massa icke beställda program. En del av tiden har gått åt till att stänga av popupskärmar med konfigurationsinställningar, installationer efter uppdateringar, och extraerbjudanden för den kompletta programvaran till diverse säkerhetssystem (i en del fall överlappande), backupprogram, nätverksassistenter, bildvisningsprogram, fotoalbum, tre olika filmtittarprogram som gör precis samma sak(!) och försöka få stopp på alla autostartade program som innebär att den nya datorn i originalkonfiguration startade långsammare än den fyra år gamla föregångaren. Jag trodde att man skulle slippa sådant skit om man beställer en företagsdator. Skärpning Dell!
Den nya processorn är dubbelt så snabb, minnet fyra gånger större och för första gången, och efter viss vånda, har jag valt en flatskärm. Färgåtergivningen är fortfarande bättre på min gamla skärm som dominerade halva arbetsbordet, men skillnaden har efterhand blivit så liten att jag tror mig kunna leva med den - och det är inte så dumt att ha fått tillbaka skrivbordet...
Läs hela notisen med kommentarer
den 18 september 2006, 4 kommentarer
En insatsrapport från danska sjöräddningen inger funderingar. En person på stranden vid Østerby på Læsø observerade den 6 september några kajaker "langt til havs" och fann detta så anmärkningsvärt att han eller hon larmade sjöräddningen, som ryckte ut och undersökte saken.
Det är naturligtvis svårt att bedöma händelsen utan mer ingående information än den kortfattade rapporten - men räcker det att se några kajaker långt från stranden för att det för någon skall kännas som en potentiellt farlig situation, är jag rädd att jag och mina kompisar kan ha orsakat mycken oro genom åren.
Läs hela notisen med kommentarer
den 17 september 2006, 0 kommentarer
Lite rollträning i kulingvindar i går - frånlandsvind utanför Vikhög, inga vågor bara vind - och lite framsteg med norsaqrollar med uppgång framåt. Jag satte de flesta moturs men ingen enda på min dåliga sida. Jag fann lite matnyttigt i Dubsides förklaringar till den här rollen - att följa med hela varvet med norsaqen, in under kajaken - istället för att, som jag tidigare gjort, försöka hålla den nära ytan.
Idag blev det söndagstur med Malmö Kanotklubb - den vanligaste rutten söderut under Öresundsbron till Bunkeflostrand för en fikapaus i solen. Tur och retur blir det ungefär 17 km - lagom för lite motionspaddling som motvikt till rollandet. Sex stycken blev vi. Skall bli intressant att se hur många som håller ut hela vintern...
Starten från klubbhuset innebär numera två lyft, eftersom kommunen i sin strävan efter högre vattenkvalitet, byggt ytterligare en fördämning som vattnet måste pumpas förbi. På bilden ovan den gamla Turbinen med sin brygga.
Fikarast i sol och lä vid Bunkeflostrand, söder om brofästet.
Läs hela notisen med kommentarer
den 13 september 2006, 0 kommentarer
För ett par dagar visade Tom Ekman sin nya Najad på sjösättningssidan. I flera kommentarer undrades det över hans snygga och täta luckor. Här visar Tom nu i text och bild hur han gick tillväga. Mycket snyggt!
Läs hela notisen med kommentarer
den 13 september 2006, 0 kommentarer
Så har nybildade Qajaq Sverige öppnat sin internetsajt. Föreningen skall tillvarata intresset för traditionell grönlandsk kajakkultur i Sverige. Intressant så här i början är bland annar den kompletta resultatlistan från sveriges första grönländska rolltävling, på Stockenträffen för några veckor sedan, och en begynnande lista med beskrivningar av rollar på svenska.
Läs hela notisen med kommentarer
den 12 september 2006, 0 kommentarer
I besvikelsen över den inställda Svendborgträffen, följde jag med Malmö Kanotklubb till Immeln och Raslången – Skånelands sista vildmark – över veckoslutet.
Ett tjugotal deltagare var anmälda, en blandning av gamla erfarna paddlare och nybörjare, och vi fick en sen sommarhelg med strålande sol och varmt i luft och vatten. En aning vind under lördagseftermiddagen men för övrigt lugnt. Årets nybörjare imponerade med effektiv paddelteknik, vilket är ett gott betyg, inte bara åt dem, utan också åt våra introduktionskurser.
Läs hela notisen med kommentarer
den 11 september 2006, 0 kommentarer
"Hej Björn!
Äntligen får jag tummen ur och skickar dig lite bilder på min färdiga Najad. Jag är nybörjare på det här med kajaker men har snickrat desto mer genom åren så den största utmaningen börjar väl nu, tror jag. Att lära mig behärska den i alla situationer. Det har varit fantastiskt kul att bygga men än roligare att paddla. På nästa bygge (som jag faktiskt redan har börjat fantisera om) kommer jag nog inte lägga så mycket krut på noggrann finish. När man sitter i kajaken är det ju verkligen inte det det tillfredsställelsen handlar om!
Jag la ganska mycket jobb på lastluckorna, vilket jag inte ångrar, de är 100%-igt vattentäta. Byggde utifrån neoprenkapell (Prijon´s). En epoxifläns på en plywood-ring vilken jag formpressade efter skrovformen. Träluckan ligger precis ovanför neoprenet så däcket blir helt slätt. Ja, det var nästan som du har beskrivit men flänsen för neoprenkapellet laminerade jag enbart med glasfiber och epoxi istället, mot en cellplastform.
Det jag skall komplettera kajaken med är en reglerbar skädda och knästöd.
En annan metod som jag inte sett bland kajakbyggare på nätet, men som jag använde mig utav för att slippa skarva listerna en och en, var att innan jag sågade brädorna (ceder 100x20 mm), sågade jag en ända i en spetsig vinkel, c:a 30 grader och skarvade hela brädan. Kanske bara en bra metod om man har kvistfritt virke..?
Tack för support och snygg logga (den med vågorna gillade jag mest), har inte satt dit den än. Blev lite ambivalent när jag gjorde den sista ytbehandlingen, det kanske är snyggare utan.
Mvh Tom Ekman "
Läs hela notisen med kommentarer
den 8 september 2006, 6 kommentarer
Besök av Sten Reutfors och Annette Lokrantz häromdagen och en tripp till Vikhög och Salviken. Sten ville prova Njord inför ett kommande bygge och nordvästlig kuling avskräckte inte.
Läs hela notisen med kommentarer
den 8 september 2006, 13 kommentarer
I en kommande doktorsavhandling, visas hur gran genom komprimering kan förvandlas till ett konstruktionsmaterial med delvis nya egenskaper.
Bakgrunden är att gran består av 70 procent luft och 30 procent ved. Genom att pressa ihop de luftfyllda hålrummen mekaniskt uppstår ett hårt slitstarkt och mycket hållbart material med granens ljusa, lätta utseende - väl lämpat till och golv, trösklar, bordsskivor och andra snickerier som utsätts för nötning.
I avhandlingen, som Jonas Blomberg vid Luleå tekniska universitet disputerar med den 15 september, beskrivs dels hur komprimeringen ska utföras, dels hur råvaran ska se ut för att maximera utbytet.
För kajakbygge är det naturligtvis fel väg att gå - vi värderar högt de där 70 procenten luft och skulle snarare vilja se en avhandling om hur dessa hålrum kunde expanderas ännu mer. Då kunde vi kanske bygga 10-kiloskajaker. Någon forskare som nappar?
Källa: Luleå tekniska universitet.
Läs hela notisen med kommentarer
den 7 september 2006, 3 kommentarer
På grund av sjukdom och avhopp i arrangörsgruppen har initiavtivtagarna tvingats fatta det tråkiga beslutet att avlysa det officiella programmet vid kajakträffSvendborg nu till veckoslutet. Det innebär i praktiken att de deltagare som ändå kommer själva får fylla veckoslutet med lämpligt innehåll - paddla, rolla, utbyta erfarenheter mm.
Läs hela notisen med kommentarer
den 3 september 2006, 2 kommentarer
Det kom ett långt mail från Bengt Ekwall - så utförligt att det resulterade i både en sjösättningsrapport och en sida med flera bra byggtips.
Läs hela notisen med kommentarer
den 3 september 2006, 0 kommentarer
Det kom ett långt mail från Bengt Ekwall - så utförligt att det resulterade i både en sjösättningsrapport och en sida med byggtips.
"Som present på min 60-årsdag i november gav jag mig själv en ritning på Nomad. Liten kroppsvikt och begränsat byggutrymme gjorde att jag kortade längden till 510 cm. Till Julhelgen 2005 hade jag riktat in byggspanten så att jag kände mig säker på att allt var rakt rätt och häftade de första ribborna. I mitten av februari så träffade jag Karin, som byggt en Nomad några år tidigare, på en skridskotur i Blekinge skärgård. När jag stolt berättad att nu hade jag kommit halvvägs, för skrovet var klart, upplyste hon mig om "du har gjort en fjärdedel". Nu slutade jag med allt TV-tittande och inskränkte socialt liv till ett minimum och kunde på midsommarafton göra ett första prov i lugnt vatten på Snogeholmsjön. Sedan dess har jag befarit flera vatten i både Dalarna, Jämtland, Skåne med både sjöar och kust. Hur sjösätter man från oskyddad havsstrand med höga vågor, vilket vi ofta har utanför Ystad där det inte finns skyddande öar.
Nomad 510 är stabil och att glida ner i med sittbrunnen invändigt 38,5 x 65,5 cm går fint. Jag har skott och lastluckor som spänns fast, som en manlucka i en tank. Inget roder men en ställbar skädda, som manövreras på enklast möjliga sätt med lina ovan däck. Jag är lite besviken på vikten, som blev 22 kg med allt på plats som sits, svankstöd, fotstöd, skott, luckor, skädda och däckslinor. Hoppas bara att epoxiöverskottet sitter där det gör mest nytta. Granlisterna har långt mellan årsringarna så det är inte där vikten kommer ifrån.
Eskimåpaddeln trivs jag mycket bra med efter ett par timmars tillvänjning. När jag skulle köpa zinkvitt för att dekorera bladändarna så stod det på förpackningen "Skadligt för vattenlevande organismer". Det blev epoxy på ändträt och en cm på bladet, som gav en mycket slitstark avslutning, men inte så elegant som vitt förstås.
Att själv bygga en kajak har varit en intressant utmaning, inte så lätt som jag trodde, men resultatet blev bättre än förväntat. En överraskning var all positiv uppmärksamhet, som ett hembygge i trä väcker bland människor och båtfolk jag stött på. Det finns nog en inneboende känsla för träarbete hos de flesta, men de ser inte hur mycket "plast" de tittar på."
Läs hela notisen med kommentarer