Nyhetsarkivet
Nyheter från mars 2010
den 29 mars 2010, 4 kommentarer
Ibland är det bara för varmt och kvalmigt i badhuset och alltför långt till islossning...
Men sådana problem löser man enkelt med en motorsåg. På filmsnutten nedan testar Jon och Jonas en Black Pearl från Petrus Kajak.
(Klippet går tyvärr inte att hitta längre)
Läs hela notisen med kommentarer
den 23 mars 2010, 19 kommentarer
Två nya och lite annorlunda långdistans-tävlingar har premiär under säsongen.
Först ut är Malmö Kanotklubbs 24-timmarsutmaning M24KC 24 - 25 april: paddla så långt du vill eller orkar under 24 timmar i kanalen runt Malmös innerstad. Enkla regler, enkel organisation, ingen klassindelning – bara ett paddeläventyr i trevligt sällskap. Klubbhuset står till förfogande under helgen för matlagning, vila, dusch, bastu etc.
Så här beskriver MKK evenemanget:
”Detta är en blandning av familjär tävling och ordentligt kraftprov, med lite inslag happening, där alla är varmt välkomna att delta. Det spelar ingen roll vad du paddlar eller hur snabbt du paddlar, bara du tycker om att paddla långt, och då snackar vi långt på riktigt!
Meningen är att alla ska kunna delta på sina egna villkor - sugen på att paddla snabbt och verkligen testa dina gränser eller kanske bara glida runt, lite snackepauser på land och en tupplur under natten - båda funkar lika bra. Den som deltar kommer troligtvis att får ett oförglömligt minne. På ett eller annat sätt..!”
Go Kayak Raid 2010 går över två dagar – 19-20 juni – i Stockholms skärgård. Upplagd som en raid-tävling med orientering, med tidsbestämda etapper (totalt 22 timmar paddling) och schemalagd vila däremellan. Start och stopp på Lillsved på Värmdö, camping med gemensam middag under den längsta av pauserna. Hur långt man paddlar eller hur många av orienteringspunkterna man hinner med är valfritt.
Organisatoriskt är Go Kayak Raid 2010 en mera traditionell kajaktävling: klassindelning, anmälningsavgift, säkerhetsorganisation, regler om utrustning mm.
Så här beskrivs evenemanget på sajten:
”GO KAYAK RAID 2010 är en paddelorientering för motionärer och multisportare till tävlingskanotister. Vi startar den 19:e juni kl 10.00 och går i mål den 20:e juni kl 16.00. Däremellan paddlar vi under många långa härliga ljusa timmar i Stockholms skärgård. Det är garanterat en upplevelse som som slår det mesta!”
…och naturligtvis går Orust Runt i år igen (min rapport från 2009). Det känns som om 2010 är långpaddlarnas år!
Läs hela notisen med kommentarer
den 21 mars 2010, 0 kommentarer
Ute blåser friska vårvindar, men i Burlövsbadets bassäng råder tropiska förhållanden. Som vanligt klämde vi igår ner knappt tjugo kajaker för teknik- och säkerhetsträning. Det är gott om plats i den 50x20 m stora bassängen.
Liksom tidigare år håller Malmö Kanotklubb en bassängövning i månaden under vinterhalvåret. Från att initialt ha handlat mest om kamraträddning och wet exits har fokus i takt med stigande kompetens kommit att ligga mest på rollträning på olika nivåer.
För mig gick det som vanligt. Jag satte alla rollar jag brukar sätta, fixade några stycken av de jag då och då lyckas med och misslyckades konsekvent med dem jag brukar misslyckas med. En typisk mellandag…
Janina råkade visst rikta kameran åt mitt håll: www.youtube.com/watch?v=EJhZf_W1Ink
Läs hela notisen med kommentarer
den 14 mars 2010, 5 kommentarer
En liten hoppfull video från BBC om framtidens internet:
Inte skall vi väl låta Sony, Warner, Bonniers m fl med benägen assistans av politikens och juridikens nyttiga idioter förvandla detta internet till ytterligare en toppstyrd kanal för kommersiella trivialiteter?
Läs hela notisen med kommentarer
den 8 mars 2010, 9 kommentarer
British Pathé, ett imponerande arkiv av historiskt filmmaterial, har mycket från de brittiska polarexpeditionerna från förra sekelskiftet och framåt.
En filmsnutt som jag fastnade för är denna: Greenland´s Icy Mountains No. 4 från 1932. Kapten Bartlett (som seglade med Peary) kommer med skonaren Morrisey till Grönland och möter eskimåer som paddlar, rollar, dansar och poserar.
Filmsnutten är drygt 2 minuter lång. Det som fascinerar mig kommer efter ca 47 sekunder – ett gäng grönländska jägare i sina kajaker som paddlar förbi. Titta på paddeltekniken: hög frekvens och en mjuk organisk motorik som signalerar hög verkningsgrad och minimal energiåtgång. Inte en muskel rör sig i onödan. Inga vattenkaskader efter paddeln, mycket lite kölvatten. Paddlarna ser ut att kunna hålla den farten i timmar.
Man kan fundera över om den höga frekvensen kan vara något överdriven – bildfrekvensen stämmer inte alltid från gamla kameror. Men de där speedade gamla filmerna kom ofta från handvevade kameror där kameramannen själv styrde hastigheten. Men Pathékameror från 30-talet drevs av fjädermotor med reglerad filmmatning, och bildfrekvensen hade hittat en standard – och tittar man på andra sekvenser: den lille grabben som hoppar ombord, matlagningen(?) på däcket mm ser de ut att gå i ungefär rätt tempo. Däremot verkar måhända dansen lite väl struttig, liksom när folk springer på berget. Det kanske fanns flera olika kameror inblandade...
Så vad jag ser är ett fantastiskt flyt i paddeltagen som jag mycket sällan sett i andra sammanhang. När jag granskar paddelbladens rörelse får jag samma känsla som när jag ser ett 500-meterslopp i en olympisk final – samma kombination av flyt och micropaus/accelerationsfas i en dynamisk rörelse, men här använd till energisnål uthållighet istället för maximalt effektuttag under kort tid. En uppvisning att både imponeras och inspireras av…
Läs hela notisen med kommentarer
den 3 mars 2010, 10 kommentarer
Jag har varit på besök i kajakverkstaden i Tranås för att titta på hur de nya plywoodkajakerna artar sig. Petrus kör just nu en generalrepetition av byggkursen: två deltagare som bygger varsin Black Pearl:
Claes från Finland som tagit initiativet till motsvarande verkstad i sydvästra hörnet av Finland, Magnus från Tranås som haft en Black Pearl på önskelistan sedan en kurs i Sommen i somras – och så Petrus som planerar, assisterar och funderar på sätt att effektivisera byggena och förenkla för byggarna.
Läs hela notisen med kommentarer